7 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων restaurant managers

Να είσαι διευθυντής εστιατορίου δεν είναι εύκολη δουλειά. Οι φρενήρεις ρυθμοί και η ασταμάτητη πίεση είναι μεγάλες προκλήσεις για κάποιους. Για να είναι κανείς επιτυχημένος reasturant manager πρέπει να ισορροπεί αποτελεσματικά ανάμεσα στις ανάγκες του προσωπικού, των πελατών και της επιχείρησης και παράλληλα να επιλύει απρόβλεπτα προβλήματα και να διαχειρίζεται αστάθμητους παράγοντες, σε καθημερινή βάση. Ακολουθούν 7 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων restaurant managers.

1. Σχεδιάζουν εκ των προτέρων

Αποτελεσματική διοίκηση εστιατορίου σημαίνει να προλαβαίνεις τα πάντα, πριν συμβούν, σε καθημερινή βάση.  Μια λίστα εργασιών ή απλώς η συνήθεια να κρατάς σημειώσεις στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά. Τι πρέπει να έχεις στο νου σου όταν προγραμματίζεις: Τα αποθέματά: Οι επιτυχημένοι restaurant managers συνηθίζουν να ξεκινούν τη μέρα τους από την αποθήκη, ώστε να μη χρειαστεί στις ώρες της αιχμής να έχουν να χειριστούν ξαφνικές ελλείψεις. Τις βάρδιες: Ποιος δουλεύει, ποιος έχει off, ποιος είναι διαθέσιμος να καλύψει αλλαγές ή ανάγκες τις τελευταίας στιγμής. Η συμβουλή που δίνουν οι επιτυχημένοι managers είναι να βγάζεις το πρόγραμμα εργασίας όσο πιο νωρίς μπορείς, ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι χρόνο να οργανώσουν τις υποχρεώσεις τους και να αποφύγεις τις εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Ειδικές εργασίες: Κάθε μέρα κάνε μια βόλτα στο εστιατόριο και σημείωσε εργασίες που πρέπει να γίνουν όταν υπάρξει χρόνος. Αυτές μπορεί να αφορούν τον καθαρισμό μηχανημάτων, επιδιορθώσεις στους εξωτερικούς χώρους κλπ. 

2. Είναι συνεπείς

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο restaurant manager σχετίζεται με όλες τις εργασίες και τις διαδικασίες του εστιατορίου. Όσο πιο συνεπής είσαι απέναντι σε κάθε εργασία, τόσο καλύτερη ανταπόκριση θα έχεις από το προσωπικό και τους πελάτες:  Όχι στις χάρες και τις συμπάθειες: Το προσωπικό έχει ανάγκη να ξέρει ποια είναι η συμπεριφορά που θεωρείς σωστή και ποια όχι και ότι αυτό δεν αλλάζει ανάλογα με το άτομο που επιδεικνύει κάθε συμπεριφορά. Αν δείξεις προτίμηση σε κάποιον συνάδελφο ή μεγαλύτερη αυστηρότητα σε κάποιον άλλον, χάνεις την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη και αυτό σύντομα θα φανεί στην απόδοση της ομάδας. Ίδια ποιότητα, κάθε φορά: Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας πελάτης είναι κάθε επίσκεψή του στο εστιατόριο να είναι σα ζαριά: τη μια φορά το φαγητό είναι εξαιρετικό, την επόμενη μέτριο. Αυτή η συνέπεια στο αποτέλεσμα, που απαιτούν οι πελάτες, είναι μια από τις βασικές ευθύνες του restaurant manager…  

3. Επικοινωνούν σωστά

Η αποτελεσματική επικοινωνία του manager με το προσωπικό δεν είναι απλώς απαραίτητη, είναι υποχρεωτική, ειδικά σε μέρες μεγάλης κίνησης. Τι εξασφαλίζει τη σωστή επικοινωνία όμως;Τα τακτικά meetings. Όταν είναι σύντομα και περιεκτικά, τα meetings στην αρχή της κάθε βάρδιας μπορούν να είναι πολύτιμα, γιατί εξασφαλίζουν ότι όλο το προσωπικό είναι ενήμερο για τις ιδιαιτερότητες της ημέρας και επιτρέπουν στο manager να εντοπίσει τυχόν διαθέσεις που θα χρειαστούν διαχείρισης. Το συστηματικό feedback: Ακόμη και ο part-time σερβιτόρος μπορεί  να δώσει στην ομάδα μια πληροφορία καθοριστική για την καλύτερη εξυπηρέτηση. Φρόντισε να ενθαρρύνεις το προσωπικό να μοιράζεται ιδέες και γνώμες και επιβράβευσε συστηματικά την ενεργή συμμετοχή στο διάλογο.Η ενεργητική ακρόαση: Αποτελεσματική επικοινωνία δε σημαίνει μόνο μιλάω, σημαίνει εξίσου ακούω. Δίνε συστηματικά την ευκαιρία στο προσωπικό σου να εκφράζεται, να διατυπώνει προβληματισμούς και διαφωνίες και να νιώθει ότι η γνώμη του μετράει. Άκου προσεχτικά αυτά που λένε, είναι πολύ πιθανό να πάρεις πολύτιμες ιδέες και πληροφορίες. 

4. Δίνουν το σωστό ρυθμό

Ο restaurant manager δίνει το ρυθμό για όλη την ομάδα, γι αυτό φρόντισε να γίνεις το καλό παράδειγμα:Το ωράριο: Φρόντισε να είσαι συνεπής στην ώρα σου και να μη φαίνεσαι ποτέ σα να βιάζεσαι να σχολάσεις ή σα να βαριέσαι. Ο σωστός manager δε φεύγει από το εστιατόριο παρά μόνο όταν και ο τελευταίος σερβιτόρος έχει τελειώσει εντελώς τη δουλειά του και έχει παραδώσει το ταμείο του. Έσω έτοιμος: Μάθε όλα τα πόστα καλά, ώστε ανά πάσα στιγμή να είσαι σε θέση να επέμβεις αν κάτι πάει στραβά. Δείξε σε όλους ότι όταν μιλάμε για εξυπηρέτηση, όλοι έχουν υποχρέωση απέναντι στον πελάτη. Άμεση λύση: Αν υπάρχει ένα πρόβλημα λύστο αμέσως. Για παράδειγμα αν ένας πελάτης έχει κάποιο παράπονο, σταμάτα αμέσως όταν κάνεις και πήγαινε να το διαχειριστείς. Αν ένας υπάλληλος κάνει διαρκώς λάθη, τρέξε να δεις γιατί. Μη περιμένεις να ασχοληθείς αργότερα, δείξε σε όλους τι σημαίνει άμεσα και αποτελεσματικά.  

5. Αλλάζουν τη διάθεσή τους

Να κυκλοφορείς στο εστιατόριο με αρνητική διάθεση είναι χωρίς υπερβολή, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις για το ηθικό της ομάδα. Η δική σου η διάθεση είναι μεταδοτική, οπότε μη περιμένεις να είναι οι άλλοι θετικοί αν εσύ δεν είσαι. Τα παράπονα χαλάνε τη διάθεση: Επικεντρώσου στη λύση όχι στο πρόβλημα, ειδάλλως θα χαλάσει η διάθεση όλων.Σκέψου θετικά: Σίγουρα θα προκύψουν πράγματα που δε θες να αντιμετωπίσεις, όμως προσπάθησε να μείνεις θετικός, αν όχι για σένα, για να δώσεις το παράδειγμα στους άλλους. Λάθη συμβαίνουν: Το ξέρεις ότι θα γίνουν λάθη, δε γίνεται διαφορετικά. Αντιδρώντας σε αυτά με αυστηρότητα και θυμό δε βοηθάει κανέναν. Αντιμετώπισε το πρόβλημα με δημιουργική κριτική, ώστε να αποφύγεις να ξανασυμβεί χωρίς να καταρρακώσεις την αυτοπεποίθηση του συνεργάτη σου.  

6. Κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Σε μια τέτοια θέση, είναι αναμενόμενο ότι όλοι περιμένουν από σένα να είσαι σε πολλά σημεία, ταυτόχρονα. Αν βρεις τους τρόπους να χειριστείς αυτή την απαίτηση αποτελεσματικά, έχει βρει το κλειδί της επιτυχίας. Μοίρασε εργασίες: Δείξε εμπιστοσύνη στην ομάδα σου και μη γίνεσαι συγκεντρωτικός. Μπορεί να επιβλέπεις τα πάντα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνεις κιόλας.Δείξε πρόσωπο: Είσαι το πρόσωπο του εστιατορίου, λόγω της θέσης σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τουλάχιστον το 50% των πελατών να έχουν κάποια αλληλεπίδραση μαζί σου. Ανεξάρτητα πόσο “πνίγεσαι”, βάλε πάνω απ’ όλα τους πελάτες. Αυτοί είναι ο λόγος που έχεις δουλειά.  Float like a butterfly, sting like a bee. Make sure you never get stuck on one task for too long. Successful managers need to keep on the move, floating from one station to the next. When you do stop to help resolve an issue be decisive with your actions and move on.  

7. Εξυπηρετούν παραδειγματικά

Επιτυχημένο εστιατόριο σημαίνει εστιατόριο με κορυφαία εξυπηρέτηση. Όσο προχωρημένο μενού κι αν έχεις, όσο μαγευτική κι αν είναι η θέα από τη βεράντα σου ή όσο διάσημος κι αν είναι ο σεφ σου, αν δεν είναι η εξυπηρέτηση των πελατών σωστή, το εστιατόριο θα αποτύχει.Γνώρισε προσωπικά τους τακτικούς πελάτες: Μάθε τα ονόματά τους, τα αγαπημένα τους πιάτα και χαιρέτησέ τους όποτε τους βλέπεις. Σε όλα ναι: Δείξε προθυμία στις ανάγκες των πελατών. Ακόμη κι αν ζητάνε κάτι εξωφρενικά παράλογο, ξεκίνα λέγοντας “βεβαίως” ή “ναι” και εξήγησε τις δυσκολίες μετά. Ακόμη κι αν δε καταφέρεις να τους δώσεις αυτό που ζητάνε, τουλάχιστον θα φανεί ότι προσπάθησες! 

Η δουλειά του restaurant manager είναι δύσκολη και απαιτητική. Για να πετύχεις πρέπει να σχεδιάσεις, να επικοινωνήσεις και να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι. Αν αυτά γίνουν η δεύτερη φύση σου, τότε πραγματικά η αξία σου θα είναι ανεκτίμητη.

Πηγή: foodservicewarehouse.com

Scroll to top