ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο σύγχρονος εστιάτορας

Προώθηση Εστιατορίου: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο σύγχρονος εστιάτορας

Η δημιουργία ενός εστιατορίου, η ανάδειξη και η διατήρηση της επιτυχίας του με τα χρόνια απαιτεί κάτι περισσότερο από το να σερβίρετε καλό φαγητό και εκεί είναι που η προώθηση εστιατορίου βοηθά τους επιχειρηματίες.

Βασικοί παράγοντες απαραίτητοι για την επιτυχία, όπως η πρόσληψη εξαιρετικών υπαλλήλων, η συνεργασία με αξιόπιστους προμηθευτές – πωλητές αλλά και η δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας για τους πελάτες δεν λαμβάνονται υπόψη από πολλούς ιδιοκτήτες εστιατορίων εξαιτίας της αγωνιώδους βιασύνης τους να αρχίσει η λειτουργία της επιχείρησή τους.

Με όλες αυτές τις προκλήσεις, συχνά παρατηρείται κακή διαχείριση, ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο για την ευημερία του εστιατορίου, την προώθηση και τη διαφήμισή του. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν ασχολούνται με διαφημιστικές δραστηριότητες ενώ άλλοι καταλήγουν απλά να σπαταλούν μεγάλα χρηματικά ποσά χωρίς να ακολουθούν κάποιο πλάνο και χωρίς να έχουν εν τέλη κέρδη.

Ως αποτέλεσμα, τα εστιατόρια να μην προσελκύουν ικανοποιητικό αριθμό πελατών. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να σημαίνει μειωμένα έσοδα, αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει και το κλείσιμο του εστιατορίου.

Η κακή προώθηση συχνά δεν είναι αποτέλεσμα τεμπελιάς, αλλά μάλλον έλλειψη εμπειρίας. Αυτό είναι κατανοητό, αφού οι εστιάτορες συνήθως έχουν γνώσεις στη διαχείριση των τροφίμων, όχι όμως δεξιότητες σχετικές με το μάρκετινγκ και τη προώθηση εστιατορίου, που απαιτείται για τις επιχειρήσεις τους. Ευτυχώς, όλοι μπορούν να μάθουν από τα λάθη των άλλων.

Εδώ είναι 10 σημαντικοί παράμετροι που βοηθούν σημαντικά στη προώθηση εστιατορίου και θα είστε ευτυχείς να γνωρίζετε.

 1. Αντιληφθείτε τη σημασία του καθορισμού στόχων και κριτηρίων αξιολόγησης

H βιασύνη σας για να ξεκινήσετε την προώθηση εστιατορίου, ίσως σας οδηγήσει στην παράλειψη ενός σημαντικού παράγοντα που πρέπει να λάβετε υπόψιν και να προσδιορίσετε: τι θα καθιστούσε τη διαφήμιση σας επιτυχημένη. Σίγουρα επιθυμείτε να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες στο κατάστημα σας, αλλά τελικά με πόσους πελάτες θα ήσασταν ικανοποιημένοι;

Καθορίζοντας σαφείς στόχους, μπορείτε να μετρήσετε και να αξιολογήσετε την πρόοδό σας. Θα καταλάβετε κατά πόσο οι επιλογές μάρκετινγκ σας είναι επιτυχημένες, καθώς επίσης θα δημιουργήσετε κριτήρια αξιολόγησης στα οποία θα μπορείτε να συγκρίνετε μελλοντικές προωθητικές ενέργειες.

2. Ξεκινήστε με απλότητα

Η επεξεργασία προωθητικών ενεργειών κρύβει πειρασμούς. Παραδείγματος χάρη μπορεί να αποπειραθείτε να προσφέρετε στους πελάτες έναν υπερβολικό αριθμό κουπονιών με σκοπό να τους δελεάσετε να επισκεφτούν το εστιατόριο σας. Εμπιστευθείτε μας: Η υπερβολή δεν είναι συνήθως καλή επιλογή.

Οι πελάτες που λαμβάνουν πάρα πολλές προσφορές μπορεί να νιώσουν πίεση και να μην χρησιμοποιήσουν κανένα κουπόνι ή ίσως αισθανθούν ότι δεν είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τα προϊόντα που θα λάμβαναν.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στους υπαλλήλους σας επειδή θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν πληθώρα νέων κουπονιών. Διατηρείτε επομένως τις προσφορές περιορισμένες στα δύο κουπόνια ανά διαφήμιση, προσφέροντας έτσι απλότητα και αξία, ενώ παράλληλα δίνετε στους πελάτες την ελευθερία επιλογής.

3. Φροντίστε τον προϋπολογισμό σας

Η χρήση προωθητικών ενεργειών για το εστιατόριο σας είναι μία συναρπαστική διαδικασία, σε τέτοιο βαθμό ώστε να παρασυρθείτε επενδύοντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και να απογοητευτείτε όταν αυτό δεν ανταπεξέλθει άμεσα τις προσδοκίες σας. Το μάρκετινγκ των εστιατορίων απαιτεί προσεκτική χρήση του προϋπολογισμού σας, ώστε να έχετε τα περισσότερα δυνατά κέρδη, χωρίς να τον υπερβείτε.

Αναζητήστε λοιπόν ευκαιρίες μάρκετινγκ, όπως η διαφήμιση σε ταμειακές αποδείξεις, που προσεγγίζουν το ευρύτερο κοινό σπαταλώντας το μικρότερο χρηματικό ποσό και αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Η σωστή προώθηση εστιατορίου είναι το κλειδί της επιτυχίας για την επιχείρησή σας.

 4. Αποστασιοποιηθείτε από την παραδοσιακή διαφήμιση

Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, διαφημιστικές πινακίδες: Τα τοπικά εστιατόρια βασίζονται εδώ και δεκαετίες σε αυτά τα “παραδοσιακά” μέσα για διαφημίσεις και προωθήσεις.  Βασικό κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι είναι δαπανηρά και δεν παρέχουν τα ίδια αποτελέσματα το 2017 μ΄ αυτά που είχαν πριν από 10 χρόνια. Πολλά εστιατόρια προωθούν ενεργά και αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις τους χωρίς να προβάλλουν διαφημίσεις στην τηλεόραση ή να αγοράζουν δαπανηρές εκτυπωμένες διαφημίσεις.

5. Προωθήστε έξυπνα και σταθερά

Ακόμα και τα πιο επιτυχημένα εστιατόρια επωφελούνται από μια σταθερή στρατηγική μάρκετινγκ. Η προσέλκυση νέων πελατών είναι προφανώς σημαντική, αλλά η επιστροφή των πιστών πελατών που γνωρίζουν την ποιότητα των «πιάτων σας» και των υπηρεσιών σας είναι εξίσου ζωτικής σημασίας.

Σκεφτείτε ότι εκείνοι μπορεί απλά να μην έχουν σκεφτεί το εστιατόριο σας σαν μια επιλογή και το μόνο που χρειάζονται είναι μια φιλική υπενθύμιση για να τους ενθαρρύνει να επιστρέψουν στον χώρο σας για ένα εξαιρετικό γεύμα. Οι συνεχείς προωθήσεις παρέχουν αυτές τις υπενθυμίσεις.

6. Θυμηθείτε τις διακοπές

Η σύνδεση των προσφορών με τις αργίες αποφέρει πολλά οφέλη. Πρώτον, σας δίνει την ευκαιρία να παράγετε νέες προσφορές έτσι ώστε οι πελάτες να μην βλέπουν τα ίδια κουπόνια όλο το χρόνο. Δεύτερον, οι περίοδοι διακοπών είναι περιορισμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να επισυνάψετε ημερομηνίες λήξης στα κουπόνια και να δημιουργήσετε μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης στους πελάτες να επισκεφθούν το εστιατόριο σας.

Τέλος, μπορείτε να είστε δημιουργικοί με τις προσφορές σας, όχι μόνο για τις παραδοσιακές διακοπές όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, αλλά και για τις μη παραδοσιακές, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Μπέικον (η οποία είναι η 2η Σεπτεμβρίου!).

 Επενδύστε στη προώθηση εστιατορίου με έξυπνο τρόπο και σωστές τεχνικές marketing.

 7. Αξιοποιήστε τα Social Media

Η δημιουργία λογαριασμών Facebook, Twitter και Instagram μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνετε κατά την προώθηση του εστιατορίου σας. Αυτή είναι μια έξυπνη στρατηγική που μπορεί να προσελκύσει πελάτες και να δημιουργήσει συνεχές ενδιαφέρον για την επιχείρησή σας, αλλά μόνο αν φροντίζετε για την διαρκή ενημέρωση των λογαριασμών σας.

Η μη ενημέρωση για μήνες μπορεί να δώσει στους πελάτες μία «βαρετή» εντύπωση, ότι καμία εξέλιξη δεν συμβαίνει στο εστιατόριό σας. Ενημερώστε τακτικά τα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μην φοβάστε να είστε δημιουργικοί με τις αναρτήσεις σας.

8. Διατηρήστε μια Βάση Δεδομένων Πελατών

Μια βάση δεδομένων πελατών σας επιτρέπει να στοχεύετε τους πιστούς πελάτες με περαιτέρω προωθητικές ενέργειες και σας δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με τις αγοραστικές τους συνήθειες, τόσο στο εστιατόριο όσο και σε όλη την κοινότητα.

Το ερώτημα “Πώς μάθατε για εμάς;” είναι πιο πολύτιμο από ό, τι νομίζετε και όσο περισσότερα δεδομένα μπορείτε να συλλέξετε για τους πελάτες σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να αναπτύξετε επιχειρηματικές στρατηγικές που θα κάνουν το εστιατόριό σας να ευημερεί.

Ποιες στρατηγικές θεωρείτε επιτυχείς στην προώθηση του εστιατορίου σας;

9. Γνωρίστε τον Ανταγωνισμό

Τα ανταγωνιστικά εστιατόρια μπορεί να χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές μάρκετινγκ με εσάς όπως εκπτωτικά κουπόνια ή άλλες προσφορές, γι’ αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά. Με τη μελέτη των κουπονιών των ανταγωνιστών σας, μπορείτε να προσδιορίσετε τα οφέλη τους και να αξιοποιήσετε πιο δυνατές και έξυπνες προσφορές σε πιθανούς δικούς σας πελάτες.

10. Προσφέρετε τη σωστή έκπτωση

Τα κουπόνια που δεν προσφέρουν αρκετή έκπτωση θα είναι ανεπαρκή για την προσέλκυση νέων ή υφιστάμενων πελατών στο εστιατόριο σας. Σκεφτείτε το, ένα ευρώ κέρδος για μία παραγγελία των 25€ μπορεί να μην καλύπτει το κόστος της βενζίνης, που κάποιος δαπανά για να οδηγήσει στο εστιατόριο σας.

Όταν προωθείτε το εστιατόριο σας με προσφορές κουπονιών, αυτομάτως η έκπτωση θα πρέπει να ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 20%.Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αρκετά σημαντικό για τους πελάτες, καθώς έτσι πιστεύουν ότι τους δίνετε μια πραγματική ευκαιρία που αξίζει τον χρόνο και την ενέργεια τους.

Πηγή: thepromoticket.com

Scroll to top