ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ: 10 ιδέες για μια επιτυχημένη προώθηση του εστιατορίου σας

Προώθηση Εστιατορίου: 10 ιδέες για μια επιτυχημένη προώθηση του εστιατορίου σας

Υπάρχουν χιλιάδες μέθοδοι που θα μπορούσαν πιθανώς ταιριάζουν στην επιχείρησή σας, προκειμένου να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες χωρίς να χρειαστείτε να ξοδέψετε μεγάλα ποσά σε διαφήμιση. Η σημασία του marketing και των καλών δημοσίων σχέσεων στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης είναι αναμφίβολα δύο σύγχρονα όπλα. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν δέκα ιδέες που θα μπορούσαν να ήταν η αρχή για μία επιτυχημένη προώθηση του εστιατορίου σας.

10 τρόποι προώθηση εστιατορίου

1. Προσελκύστε τα φώτα της δημοσιότητας

Στήσατε ένα καινούριο μενού; Κάνατε ανακαίνιση στο μαγαζί σας; Αποφασίσατε να στείλετε ένα δελτίο τύπου που να κοινοποιεί τις αλλαγές που έχετε κάνει στο χώρο σας; Αυτό που ίσως θα πετύχετε είναι απλώς μία απλή αναφορά σε κάποια στήλη της τοπικής εφημερίδας. Για να μπορέσετε να πετύχετε μεγαλύτερη προβολή, χρειάζεται να δείτε πως θα μπορούσατε να συνδέσετε το εστιατόριο σας με ένα όνομα ή ένα γεγονός που θα τραβούσε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας. Μήπως η παρουσία ενός γνωστού σεφ στην επιχείρησή σας, η διοργάνωση ενός διαγωνισμού μαγειρικής θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή για να ακουστεί το κατάστημά σας και πέρα ίσως από τα όρια της πόλης σας; Σκεφτείτε πέρα από τις κλασικές εκδηλώσεις που συνήθως οργανώνονται από τους ανταγωνιστές σας και γενικότερα από την αγορά. Προκαλέστε τους ανθρώπους που εργάζονται στην επιχείρησή σας να προτείνουν πρωτοποριακούς τρόπους για να προσβληθείτε και ανταμείψτε τους γι’ αυτό. Συνεργαστείτε με γραφεία που έχουν ξεχωρίσει για τη δημιουργική εργασία τους σε ανάλογες περιπτώσεις με τη δικιά σας. Μία καλοδουλεμένη τακτική προσέλκυσης της δημοσιότητας μπορεί να αξίζει χρυσάφι όσον αφορά στη θετική προβολή που θα λάβει το εστιατόριό σας.

2. Δημόσιες σχέσεις

Οι δημόσιες σχέσεις έχουν ονομαστεί ως η διαφήμιση που δεν χρειάζεται κάποιος να πληρώσει γι’ αυτήν. Εάν στήσετε ένα έξυπνο πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων, θα καταφέρετε να έχετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στοχευμένη προβολή των δραστηριοτήτων σας χωρίς να χρειαστείτε να ξοδέψετε μία περιουσία. Ένα επιτυχημένο πλάνο δημοσίων σχέσεων έρχεται να δώσει προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση, αυξάνοντας το κύρος και τη φήμη της στην αγορά. Αναπτύξτε τους τομείς εκείνους της επιχείρησής σας που είναι ή κάνουν την επιχείρησή σας μοναδική. Βρείτε μία εταιρεία που αντιμετωπίζει το εστιατόριό σας με ενθουσιασμό. Εάν αυτή δε δείξει να ενδιαφέρεται για το κατάστημά σας, θα είναι πραγματικά δύσκολο να κινήσει το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε. για τη δουλειά σας.

3. Ανταμείψτε την εμπιστοσύνη των πελατών σας

Επενδύστε στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες σας στο εστιατόριό σας τις περιόδους αιχμής προσφέροντας τους κίνητρα για να επιστρέψουν και πάλι σε εσάς σε περιόδους που χαρακτηρίζονται από χαμηλή επισκεψιμότητα. Μία τακτική πολύ απλή στη σύλληψη και σε εκτέλεση, που μπορεί όμως να φέρει πολλά περισσότερα έσοδα σε σύγκριση με την κλασική διαφήμιση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσφέρετε κίνητρα κάθε φορά που ένας καταναλωτής επισκέπτεται την επιχείρησή σας ενθαρρύνοντας τον να σας επισκεφθεί ξανά κάποια άλλη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, αν θέλετε να ανεβάσετε τις πωλήσεις κατά τη μεσημεριανή ζώνη, μοιράστε σ’ αυτούς που σας επισκέπτονται κατά την βραδινή ζώνη «επαναληπτικά» κουπόνια με κάποια προσφορά που μπορούν να εξαργυρώσουν μόνο κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Ψάχνετε να προωθήσετε το εστιατόριο σας;

Η MARKETEAT ειδικεύεται στην προώθηση εστιατορίων!

4. Σταματήστε τις εκπτώσεις

Όταν χρησιμοποιείται εκπτωτική πολιτική για να προσελκύσετε τους καταναλωτές, η διαδικασία αυτή, πολλές φορές, μεταφράζεται σε κάτι αρνητικό. Όταν κάνετε εκπτώσεις στις αναγραφόμενες τιμές του καταστήματος είναι σαν να κάνετε εκπτώσεις στην προσπάθεια που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια για να ισχυροποιήσετε τη θέση του εστιατορίου σας στην αγορά στην οποία απευθυνόσαστε. Σαν αντιστάθμισμα, προσφέρετε επιπλέον υπηρεσίες οι οποίες δεν θα βασίζονται στην κατανάλωση που κάνουν οι πελάτες σας όταν επισκέπτονται το εστιατόριο. Κάποιες από αυτές είναι: υπηρεσία καρνταρόμπας, δωρεάν θέσεις πάρκινγκ, υγρές πετσέτες για τον καθαρισμό μετά το γεύμα, μπουκιές από παραδοσιακά ορεκτικά με συνοδεία παραδοσιακού αποστάγματος που δεν χρεώνονται για το καλωσόρισμα, προσφορά γλυκού στο τέλος του γεύματος, υπηρεσίες απασχόλησης των παιδιών όπως κατασκευή μικρής παιχνιδογωνίας, παιχνίδια ή μπογιές και χαρτιά για ζωγραφική για τους μικρούς σας επισκέπτες, δωρεάν διαφημιστικά προϊόντα όπως ποτήρια, κούπες, στυλό, καπέλα, κτλ. Μερικά από αυτά που θα μπορούσατε να προσφέρετε ανά διαστήματα ή και σε μόνιμη βάση στους πελάτες σας.

5. Δημιουργήστε επαγγελματικές συνεργασίες

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ακατάδεκτοι ή απαθείς είναι μερικοί ιδιοκτήτες εστιατορίων στην ιδέα ότι θα φιλοξενήσουν επαγγελματικά γεύματα ή εκδηλώσεις από επιχειρήσεις και οργανισμούς της ευρύτερης περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, αν διαλέξετε την κατάλληλη επιχείρηση ή οργανισμό και προσφερθείτε για συνεργασία, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πηγές τους για να διαφημίσετε το εστιατόριό σας και παράλληλα να επικεντρωθείτε στην αγορά – στόχο σας. Δημιουργήστε εκδηλώσεις όπου το φαγητό είναι ο πρωταγωνιστής. Φροντίστε να μαζέψετε αρκετό φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις όπου το φαγητό θα βρίσκετε στο πίσω μέρος αυτών των φωτογραφιών και προωθήστε τες στα τοπικά έντυπα. Η συνεργασία σας με μία επιχείρηση ή ακόμα καλύτερα μ’ έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό μπορεί να αποβεί πολύτιμη καθώς θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικότερα τα ποσά που μπορείτε να διαθέσετε για την προώθηση του εστιατορίου σας και να επιτύχετε καλύτερες αποδόσεις στο επενδυμένο κεφάλαιο για διαφήμιση.

6. Γευστικές δοκιμές

Η διαδικασία της γευστικής δοκιμής βοηθάει στο να εμπιστευτεί ο μέσος καταναλωτής τα φαγητά που προετοιμάζετε ή τα κρασιά που έχετε στη λίστα σας. Πρέπει λοιπόν να προσπαθήσετε να «βάλετε» στα στόματα των πελατών σας τα φαγητά που σερβίρετε βοηθώντας έτσι το κατάστημά σας να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα. Κάθε γεγονός, γιορτή ή εκδήλωση που προσελκύει τους καταναλωτές που αποτελούν την αγορά- στόχο σας αποτελεί ευκαιρία για να κάνετε δειγματοδιανομή των προϊόντων σας. Επιλέξτε τα δύο-τρία εδέσματα ή κρασιά από τον κατάλογό σας που μπορούν εύκολα να προσφερθούν σε μικρές μερίδες και μαζί με τους καλύτερους και τους πιο έμπιστους εργαζόμενους σας προχωρήστε σε μία ποιοτική χωρίς ιδιαίτερο κόστος προσφορά σε εκδηλώσεις στο χώρο σας.

Ψάχνετε να προωθήσετε το εστιατόριο σας;

Η MARKETEAT ειδικεύεται στην προώθηση εστιατορίων!

7. Στήστε εκδηλώσεις / φεστιβάλ φαγητού

Η δημιουργία ενός φεστιβάλ φαγητού, το οποίο θα μπορούσε να γίνει θεσμός με μια ονομασία, όπως για παράδειγμα «Οι Γεύσεις του Ντίσελντορφ», είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τοποθετήσετε το εστιατόριό σας στο κέντρο του γαστρονομικού χάρτη της ευρύτερης περιοχής, προωθώντας το προσωπικό σας προφίλ αλλά και την επιχειρηματική σας προσπάθεια. Η διοργάνωση ενός φεστιβάλ φαγητού όσο μικρό ή μεγάλο είναι αυτό, σας δίνει την ευκαιρία να προσελκύσετε ανθρώπους από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητές σας για δημιουργία επικερδών συνεργασιών.

8. Στήστε απλά προγράμματα μάρκετινγκ

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών γευματίζουν εκτός σπιτιού την ημέρα των γενεθλίων τους. Δημιουργήστε λίστες με τους πελάτες σας, καταγράψτε την ημερομηνία γέννησής τους και ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα την ημέρα των γενεθλίων τους. Σε χρόνο που προηγείται της συγκεκριμένης ημέρας, τους στέλνετε μέσω ταχυδρομείου επιστολή που τους προσκαλεί να περάσουν αυτή την ημέρα στο εστιατόριο σας περικλείοντας μία συγκεκριμένη προσφορά σα δώρο από την επιχείρηση αλλά και σαν ανταμοιβή της εμπιστοσύνης που σας δείχνουν.

Επιλέξτε μία ημέρα της εβδομάδας που δεν είναι τόσο δυνατή όσο αφορά στην επισκεψιμότητά της. Οι πελάτες σας θα έχουν την πιθανότητα την συγκεκριμένη ημέρα, σε ποσοστό της τάξεως του 50% να πληρώσει ολόκληρη την αξία του γεύμα τους η επιχείρηση. Κάντε κλήρωση για τον τυχερό που θα είναι αποδέκτης της προσφοράς. Παρόμοιες ενέργειες προκαλούν τους πελάτες σας περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες αντίστοιχες, ενώ τους βλέπουμε να καταναλώνουν περισσότερα είδη απ’ ότι συνήθως.

Μοιράστε κάρτες που έχουν αποτυπωμένο έναν πίνακα με πέντε γραμμές και πέντε στήλες. Μέσα σε κάθε κουτί σημειώστε ένα διαφορετικό είδος από τον κατάλογό σας. Οι επισκέπτες του μαγαζιού σας που θα συμμετάσχουν στην ενέργεια υποχρεούνται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα π.χ. 60 ημερών, να καταναλώσουν τα είδη σε μία οποιαδήποτε κατεύθυνση του πίνακα. Όταν θα καταφέρουν να καταναλώσουν τα πέντε είδη, λαμβάνουν ένα καλάθι σε συσκευασία δώρου με διάφορα προϊόντα διατροφής ή οτιδήποτε άλλο κρίνετε εσείς κατάλληλο ώς επιβράβευση της τακτικής επίσκεψης τους.

9. Προωθείστε το εστιατόριό σας σ’ αυτούς που τρώνε στο σπίτι/ εργασία

Υπάρχουν εργαζόμενοι και επαγγελματίες που δεν έχουν τη δυνατότητα ν’ αφήσουν την εργασία τους για να κάνουν διάλειμμα για ξεκούραση κατά το οποίο θα μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για τροφή ή οικογένειες που θέλουν να γευματίζουν στο σπίτι όλοι μαζί αλλά δεν έχουν τον χρόνο για να προετοιμάσουν το φαγητό τους. Σαν αποτέλεσμα αυτής της τάσης του σύγχρονου τρόπου ζωής, τα εστιατόρια θα πρέπει να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού όπως είναι το contract delivery και το party catering.

10. Δημιουργήστε επιχείρηση με προσωπικότητα

Καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες χώρων εστίασης αντιμετωπίζουν την έξοδο για φαγητό σαν μία ολοκληρωμένη μορφή διασκέδασης, τα εστιατόρια θα πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους ένα σύνολο από εμπειρίες που συνθέτουν το όνομα και την φιλοσοφία του χώρου που επισκέπτονται. Ασχοληθείτε με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά που αποπνέει το κατάστημά σας και χτίστε με αυτόν τον τρόπο ένα όνομα στην ευρύτερη αγορά που θα εμπιστεύονται οι πελάτες σας.

Ψάχνετε να προωθήσετε το εστιατόριο σας;

Η MARKETEAT ειδικεύεται στην προώθηση εστιατορίων!

Πηγή: nline.gr

Scroll to top